Pe locul 3 în clasamentul pe baza valorii Indicelui Forţei de Muncă de Contingenţă realizat de Manpower se situează China, favorizată de un număr mare de lucrători de contingenţă disponibili şi o industrie dinamică, care au permis ţării să avanseze de pe locul 16 în clasamentul pe 2013 la poziţia actuală, în ciuda schimbărilor de cadru legislativ şi a variaţiilor de tarife orare. Pe de altă parte, Australia a scăzut în clasament de pe locul 4 în 2013 pe locul 15, ca urmare a creşterii tarifelor salariale orare în industria prelucrătoare şi a scăderii forţei de muncă disponibile. Pe ultima poziţie din clasament se situează Venezuela, pe fondul unui cadru de reglementare stufos, care nu permite nici concedierile în caz de restructurare a activităţii companiei. România se situează pe locul 54, din 125 de ţări care au intrat în clasament.

”Într-o competiţie cu adevarat globală pentru resurse, investiţii şi pieţe, forţa de muncă reprezintă un avantaj competitiv, iar angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la flexibilitatea şi uşurinţa cu care îşi pot planifica şi eficientiza resursele umane. Forţa de muncă de contingenţă este exact cea la care angajatorii apelează pentru a gestiona schimbările din ce în ce mai frecvente ale mediului de afaceri, deci accesibilitatea şi eficienţa ei sunt un indicator important al atractivităţii unei pieţe,” explică Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. 

Ediţia din 2014 a raportului Indicele Forţei de Muncă de Contingenţă a fost amplificată şi ajustată tocmai pentru a permite o analiză mai corectă a forţei de muncă, introducând criterii precum nivelul de cunoaştere a limbii engleze şi dând o pondere sporită dimensiunii forţei de muncă de contingenţă, astfel încât ţările cu o populaţie mai mare sau cu un bazin mai larg de lucrători disponibili pentru munca de contingenţă se plasează mai sus în clasament, comparativ cu ţările cu mai puţini lucrători disponibili sau cu costuri mai ridicate ale forţei de muncă.

”Gestionarea afacerilor globale şi a unei forţe de muncă la fel de globale prezintă provocări uriaşe pentru companii, care sunt nevoite să-şi alinieze cum se cuvine resursele şi să integreze cât mai bine talentele, utilizându-le holistic,” spune Kip Wright, vicepreşedinte senior al ManpowerGroup Solutions. „Pentru al doilea an consecutiv, Indicele Forţei de Muncă de Contingenţă furnizează companiilor indicatori detaliaţi şi analiză de profunzime care le permit să ia decizii bine informate despre forţa lor de muncă şi să evalueze, planifice şi gestioneze cu succes extinderea propriilor operaţiuni,” precizează Petrof.