"După două trimestre consecutive de creştere, livrările mondiale de PC-uri s-au cifrat la 92,2 milioane de unităţi în trimestrul patru", a anunţat Gartner. Potrivit firmei, livrările de PC-uri în Europa, Orentul Mijlociu şi Africa s-au cifrat la 28,9 milioane unităţi, în scădere cu 9,6% comparativ cu perioada similară a lui 2010, în timp ce livrările din SUA au scăzut cu 5,9% în ritm anual, pe măsură ce consumatorii s-au reorientat spre smartphone-uri şi tablete.

Utilizând o metodologie diferită de calcul, firma de cercetare IDC susţine că livrările mondiale de PC-uri s-au cifrat la 92,2 milioane de unităţi în trimestrul patru, în scădere cu 0,2% comparativ cu trimestrul similar din 2010. Pe ansamblul anului 2011, livrările de PC-uri au crescut cu 1,6% până a 352,4 milioane unităţi.

"Cea mai mare surpriză a venit din SUA. Noi ne aşteptam ca vânzările să rămână la acelaşi nivel", a declarat analistul IDC, David Daoud. "Este cea mai proastă performanţă de după trimestrul patru 2008, după Lehman Brothers", a adăugat analistul referindu-se la colapsul băncii americane de investiţii.

David Daoud a dat vina pe inundaţiile din octombrie din Thailanda, care au provocat deficienţe în aprovizionarea cu hard-disk-uri dar şi pe scăderea încrederii consumatorilor. În schimb, Gartner susţine că inundaţiile din Thailanda au avut un impact limitat asupra livrărilor şi preţurilor PC-urilor în trimestrul patru 2011, urmând să-şi facă simţite efectele în prima jumătate a acestui an.

În rândul producătorilor de PC-uri, Hewlett Packard a rămas lider mondial (cu o cotă de piaţă de 16%), în pofida faptului că în trimestrul patru livrările sale au înregistrat un declin anual de 16,2% până la 14,7 milioane unităţi. Grupul chinez Lenovo, al doilea producător mondial cu o cotă de 14%, a înregistrat cea mai puternică creştere trimestrială a livrărilor, 23%. Livrările Dell au crescut cu 7,8%, astfel că grupul a controlat o cotă de piaţă de 12,6%. În schimb, livrările Acer au scăzut cu 18% în ultimul trimestru, compania controlând o cotă de piaţă de 10,7%.
SURSA: Agerpres