Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Harghita, Torok Jeno, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că din întreaga suprafaţă agricolă de 395.500 de hectare, sunt afectate de secetă 383.670 de hectare, adică 97 la sută. Aproape 870 de hectare cu orzoaică, ovăz, porumb sau cartof sunt afectate sută la sută.

Torok Jeno a explicat că cel mai mult are de suferit cartoful, cultura de bază în judeţ, pentru că nu a plouat chiar în lunile iunie şi iulie, care sunt decisive pentru creşterea luni.

‘Mai ales cartoful suferă, pentru că el preferă temperaturi de până la 25 grade. În luna iunie am avut o treime din cantitatea de precipitaţii faţă de normal – în loc de 95 de litri am avut 29 litri – şi seceta a continuat din păcate şi luna iulie, când faţă de 89 litri avem 19 litri’, a afirmat Torok Jeno.

Şeful DADR Harghita a subliniat că la cultura cartofului nu se va înregistra nici măcar jumătate din recolta unui an obişnuit, iar cartofii vor fi greu de comercializat întrucât vor fi mici.

‘La ora actuală ne confruntăm cu cea mai mare secetă din ultimii 50 ani, agravată şi de căldurile excesive, de peste 30 grade Celsius, neobişnuite pentru judeţul nostru. (…) Cultura cartofului este cea mai afectată. (…) Sunt mulţi tuberculi, dar nu vom avea nici jumătate din producţia unui an normal’, a mai spus şeful DADR Harghita.

El a subliniat că, cel mai probabil, consumatorii nu vor simţi foarte mult, întrucât în alte ţări a plouat şi se vor face importuri, dar vor exista producători care vor intra în faliment, întrucât au investit sume considerabile pentru înfiinţarea culturilor.

Specialiştii DADR Harghita şi angajaţi ai primăriilor efectuează, în prezent, o monitorizare completă a situaţiei generată de secetă, pentru informarea Ministerului Agriculturii, în încercarea de a declara judeţul ca zonă calamitată.

Torok Jeno spune că Guvernul ar putea oferi ajutor pentru producătorii din judeţ sau s-ar putea utiliza bani din Fondul de risc al Uniunii Europene, pentru înfiinţarea de culturi noi.

În Harghita nu sunt asigurate decât 229 de hectare, ceea ce înseamnă aproximativ 0.2 la sută din suprafaţa agricolă.
SURSA: Agerpres