"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a încetarii suspendării dispusă prin Legea nr. 162/2012, devin aplicabile dispoziţiile alin. (5) al art. 83 din Codul de procedură fiscală care stabilesc că: (5) Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea”, precizează comunicatul.

Cu toate acestea, Finanţele arată că declaraţiile fiscale anuale necertificate nu pot fi respinse de administraţiile financiare şi că nu există sancţiuni contravenţionale pentru cei care nu respectă prevederea.

Potrivit comunicatului, “declaraţiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se înregistrază la registratura organului fiscal, se procesează şi se utilizează pentru toate scopurile fiscale prevăzute de lege”.

“Totodată, precizăm că, prin proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicat şi pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedură fiscală. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaraţiilor fiscale astfel că, certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, a devenit opţională”, mai arată comunicatul.

Capital a scris, pe larg, despre proiectul Ministerului de Finanţe, aici: http://www.capital.ro/finantele-schimba-modificarea-cum-vor-fi-obligate-firmele-sa-certifice-declaratiile-fiscale.html

Te-ar putea interesa și: