Este haos în spitalele din Capitală. Într-un interviu acordat pentru news.ro, Diana Antăluţă, medic de boli infecţioase la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, a vorbit despre situația alarmantă din unitatea sanitară în care se află.

Potrivit acesteia, în spital sunt internați în prezent 8 copii infectaţi cu COVID-19. Dintre aceștia, cinci pacienţi sunt internaţi pe secţia de ATI, cu forme severe de boală, având vârste cuprinse între 3 zile şi 17 ani.

Pe de altă parte, cel mai mic pacient este o fetiţă, care nu are comorbidităţi, iar alţi 3 copii sunt internaţi în acest moment pe secţia tampon organizată în spital special pentru copiii suspecţi de COVID-19. Totodată, medicul a mai adăugat că în ultimele două săptămâni numărul infectărilor a înregistrat o creștere fără precedent, iar ce va fi în următoarea perioadă nu poate fi încă estimat.

„Acum sunt internaţi 8 copii cu COVID în unitatea sanitară. Ei sunt pe secţia tampon COVID, în saloanele de terapie intensivă avem internaţi 5 copii, şi în saloanele de pe secţie 3. În principiu ei sunt cu comorbidităţi, sunt internaţi prin secţiile de pediatrie, şi prin secţiile de chirurgie, pentru că avem şi pacienţi chirurgicali. De obicei, sunt probleme neurologice, cu tetrapareze, cu retard neuro psiho-motor, cu probleme cronice, aşa avem doi pacienţi, şi restul nu au comorbidităţi.

În ultimele două săptămâni au început să fie mai multe cazuri de COVID-19. Nu pot să estimez absolut nimic penru perioada imediat următoare, depinde de foarte multe variabile. Mi-aş dori să nu fie mulţi copii internaţi cu infecţie cu Sars-Cov 2”, a declarat pentru News.ro dr. Antăluţă.

Ce simptome au copiii infectați cu COVID 

Medicul a vorbit și despre simptomele copiilor care se infectează cu noul coronavirus. Potrivit acestuia, în prezent  medicii se confruntă în general cu simpomatologie respiratorie în cazul copiilor infectaţi cu Sars- Cov 2, diferit faţă de celelalte valuri pandemice, când simptomatologia a fost cu preponderenţă digestivă.

În acest context, specialistul îi sfătuieşte pe părinţi să-şi vaccineze copiii, pe cei cu vârsta de peste 12 ani, dar să se vaccineze şi ei, pentru a nu-i expune.

Totodată, medciul a mai subliniat faptul că părinţii ar trebui să nu recurgă sub nicio formă la automedicaţie, atunci când copiii au simptome de boală, pentru că pot înrăutăţi starea de sănătate a copiilor, iar cea mai bună soluție este să meargă la medic odată cu debutul acestora.

„Sunt copii cu simptomatologie respiratorie, tuse, febră, rinoree, faţă de celelalte valuri când au fost majoritar cu simptomatologie digestivă, acum sunt majoritar cu simptomatologie respiratorie. Părinţii vin la spital atunci când simt că nu se pot descurca acasă cu febra, cu tusea, nu vin prea târziu.

Sunt multe lucruri de făcut. În primul rând să-şi vaccineze copiii cu vaccinurile existente pentru fiecare grupă în parte, să se vaccineze şi ei pentru COVID ca să nu expună suplimentar copiii în familie, se ştie clar că cei vaccinaţi au o rată mai mică de infectare, să menţină măsurile de protecţie în locurile publice, să încerce să nu frecventeze locurile aglomerate, atât părinţii cât şi copiii. Automedicaţia nu face bine niciodată, nu contează că este sau nu o infecţie cu virusul Sars Cov 2. De obicei, mai ales în privinţa copiilor, când apare o simptomatologie de orice fel, ne adresăm unui medic. Fie că este medicul de familie al copilului, fie că este un medic pediatru, ne adresăm unui specialist şi urmăm sfaturile acestuia”, a explicat dr. Antăluţă.

Tratamentul în cazul copiilor

În ceea ce privește tratamentul utilizat în cazul copiilor infectați cu noul coronavirus, medicul susține că el este adaptat fiecărui caz în parte, însă respectă protocolul oficial anti-COVID publicat şi aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că evoluţia stării de sănătate a copiilor cu COVID- 19 internaţi în secţia de ATI, imprevizibilă, iar constant, medicii fac tot posibilul pentru a-i salva.

„Niciodată nu ştim evoluţia, noi facem tot posibilul ca evoluţia să fie una bună, niciodată nu ştim în ce sens o ia afecţiunea de care suferă copilul respectiv anterior infecţiei cu virusul Sars Cov 2 sau infecţia cu COVID-19, depinde foarte mult de la pacient la pacient.

Noi facem tot posibilul şi instituim tot tratamentul necesar în funcţie de vârstă şi de toate constantele pacientului în aşa fel încât evoluţia să fie una bună. Tratamentele sunt individualizate de la un pacient la altul, acţionăm cu toate liniile terapeutice pe care le avem la îndemână în funcţie de patologie, de complicaţii, nu vă pot spune o regulă pentru că nu avem”, a spus medicul.

De menționat este faptul că, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală sunt în total 13 locuri pentru copiii cu COVID-19.