Dezvăluirea acestor informaţii, incluse într-un raport oficial cu privire la atacurile hackerilor asupra sectorului bancar din Rusia, este ultimul exemplu de atac cibernetic reuşit prin utilizarea unor cereri false de transfer de fonduri.

Un purtător de cuvânt al Băncii Centrale a Rusiei a precizat că hackerii au reuşit să preia controlul asupra unui computer de la o bancă rusească şi au utilizat sistemul SWIFT pentru a transfera bani către conturile lor, dar nu a dezvăluit numele băncii afectate. "Volumul operaţiunilor neautorizate rezultate în urma acestui atac se ridică la 339,5 milioane ruble", a precizat Banca Centrală a Rusiei.

La rândul său, un purtător de cuvânt de la SWIFT, companie al cărui sistem de mesagerie este utilizat zilnic pentru transferul a mii de miliarde de dolari, a precizat că firma nu face comentarii cu privire la entităţi precise. "Atunci când ne este raportat un caz de posibilă fraudă, ne oferim asistenţa utilizatorilor afectat pentru a-l ajuta să îşi securizeze mediul", a precizat purtătorul de cuvânt Natasha de Teran. 

SWIFT, companie cu sediul la Bruxelles, subliniază că propriile sale sisteme nu au fost niciodată compromise de hackeri.

În ultima perioadă, atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai frecvente pe măsură ce hackerii utilizează instrumente şi tehnici din ce în ce mai sofisticate pentru a lansa noi atacuri. În luna decembrie, hackerii au încercat să fure 55 milioane de ruble de la banca rusească de stat Globex utilizând sistemul SWIFT iar în luna februarie 2016 atacatorii au reuşit să fure 81 de milioane de dolari de la Bangladesh Bank.

SURSA:Agerpres