Nouă dintre aceşti suspecţi, care sunt minori, au fost eliberaţi.

Hackerii au fost reţinuţi în urma unor raiduri efectuate luni în mai multe oraşe din Turcia care au vizat grupul piraţilor informatici ‘Anonymous’, ce s-a remarcat prin acţiuni de apărare ale site-ului WikiLeaks.

Săptămâna trecută, în ajunul alegerilor legislative din Turcia, Anonymous a atacat mai multe site-uri oficiale, printre care şi pagina oficială a direcţiei turce de telecomunicaţii care reglementează traficul pe internet, autoritatea ce a elaborat planul de restricţionare a accesului la internet.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care a câştigat clar alegerile legislative de duminică, a anunţat instituirea, de la 22 august, a unui filtru de cenzură vizând protejarea tinerilor, ceea ce a provocat un val de indignare şi manifestaţii în marile oraşe.

Accesul la mii de site-uri de internet a fost deja blocat în Turcia, de cele mai multe ori din cauza conţinutului sexual, dar şi din motive politice, precum insulte la adresa lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, ceea ce a adus site-ului de video sharing YouTube trei ani de interdicţie.

Situaţia este denunţată de apărătorii libertăţii de exprimare, care şi-au exprimat indignarea faţă de ambiguitatea legislaţiei în vigoare şi faţă de opacitatea procedurilor care duc la cenzurarea site-urilor.
Sursa: Agerpres