‘Vom avea vineri o şedinţă de guvern în care vom analiza Legea energiei electrice, în care va exista un capitol în care vom preciza data la care se va face liberalizarea preţurilor la energia electrică, 31 decembrie 2013 pentru consumatorii noncasnici şi 31 decembrie 2017 pentru cei casnici. Procentul de creştere nu este prevăzut în lege’, a afirmat Lucian Bode.

Marţi seară, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat, la Antena 3, că Executivul se va reuni vineri în şedinţă extraordinară pentru adoptarea unui pachet de legi privind energia.

‘Vineri, într-o şedinţă de guvern extraordinară urmează să discutăm proiectul de lege, evident pentru a-l avansa spre parlament, pentru pachetul pe energie. Ceea ce intră în interiorul acestei iniţiative legislative este crucial pentru România’, a spus Ungureanu.

La finalul celei de-a patra misiuni de evaluare, reprezentanţii Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional au anunţat că liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amânată cu doi ani şi se va încheia în 2017 şi nu în 2015, cum se anunţase iniţial.

Perioada în care se va efectua liberalizarea treptată a preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017, a declarat şeful misiunii Comisiei Europene (CE) în România, Istvan Szekely. Acesta a subliniat că Guvernul va decide în privinţa preţurilor la energie şi gaze, iar Comisia a cerut un traseu foarte limpede şi foarte direct

Şi şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks a precizat că ‘nu există niciun plan de creştere a costurilor la gaze în 2012. La electricitate, pentru consumatorii industriali, procesul va începe în lunile următoare, iar pentru consumatorii casnici procesul va fi mult mai gradual, într-un calendar care va începe în 2013’.