Decizia de a accepta oferta de fixare a cursului de schimb va fi luată de persoanele care au credite în valută, a explicat oficialul maghiar. Acesta a adăugat că executivul îi va ajuta pe deţinătorii de credite ipotecare care se confruntă cu probleme să se mute într-o locuinţă mai mică dacă astfel va scădea datoria lor, sau guvernul va acorda timp de cinci ani subvenţii la plata dobânzilor pentru un credit prin care se ia o locuinţă mai mică.

De asemenea, Orban a anunţat înfiinţarea unei noi agenţii de stat prin care vor fi ajutaţi proprietarii de case care se confruntă cu prescrierea ipotecară (foreclosure).

Pentru creditele ipotecare în euro, cursul de schimb va fi fixat la 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce pentru yeni va fi un curs de 200 forinţi pentru 100 de yeni, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy. Acesta a anunţat că măsurile de sprijinire a celor care au credite în valută vor costa bugetul 1,5 miliarde de forinţi (5,6 milioane de euro).

În perioada de boom, atunci când cursul de schimb era de 160 de forinţi pentru un franc, gospodăriile din Ungaria au luat credite în franci în valoare de mai multe mii de miliarde de forinţi, iar în prezent cursul de schimb a ajuns la peste 200 de forinţi pentru un franc elveţian şi multe gospodării au probleme cu rambursarea creditelor.

Guvernul de la Budapesta şi Asociaţia băncilor au discutat luni de zile modalităţile de a-i ajuta pe cei care au probleme cu achitarea creditelor ipotecare în valută să nu-şi piardă locuinţele, chiar cu un moratoriu privind reintrarea în posesie impus de guvern anul trecut. Executivul va renunţa la moratoriu de la 1 iulie, dar va adopta reguli stricte menite a-i ajuta pe cei care au credite ipotecare. Matolcsy a confirmat că de la 1 iulie se va renunţa la moratoriu.

Împrumuturile ipotecare neachitate în franci elveţieni afectau mai mult de 90.000 de locuinţe la sfârşitul anului trecut, cu aproximativ un sfert mai mult decât numărul locuinţelor vândute sau cumpărate în 2010, susţin experţii de la Banca Naţională a Ungariei.
SURSA: Agerpres