Guvernul condus de Viktor Orban a răscumpărat pachetul de 21% din acţiunile companiei petroliere ungare MOL de la compania rusă Surgut şi un pachet de 74% din acţiunile producătorului de componente auto Raba.
‘Am răscumpărat acţiunile MOL de la ruşi, am răscumpărat unele companii de distribuţie a apelor de la francezi, vom răscumpăra şi E.ON de la germani’, a declarat Viktor Orban, fără a oferi alte detalii.
Anterior, Viktor Orban a declarat la reuniunea anuală a diplomaţilor ungari că guvernul de la Budapesta vrea să transforme distribuţia de energie într-o activitate non-profit.
Grupul energetic ungar MOL şi-a vândut activităţile de distribuţie a gazelor naturale către E.ON în anul 2005 într-o tranzacţie evaluată, atunci, la 2,2 miliarde de euro, inclusiv datoriile. În anul 2010 guvernul socialist de la acea dată şi-a asigurat opţiunea de a prelua operaţiunile angro cu gaze ale R.ON pentru a evita ca această divizie să cadă în mâini nedorite, dacă se va ajunge în situaţia ca această divizie să fie scoasă la vânzare. La acea dată E.ON a precizat că dreptul de preempţiune al Ungariei pentru E.ON Foldgaz Trade Zrt este valabil până în 2016.
E.ON Foldgaz Trade Zrt este cel mai mare trader de gaze naturale din Ungaria. Compania aprovizionează fiecare distribuitor de gaze naturale din Ungaria şi indirect toţi consumatorii casnici.
Sursa: Agrerpres