Guvernul urmează să adopte în şedinţa de miercuri măsurile privind acordarea ajutoarelor pentru încălzire către persoanele defavorizate, în locul subvenţiilor guvernamentale la energia termică, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean.
Guvernul a discutat déjà în şedinţa de marţi pe marginea ajutoarelor la încălzire şi nu s-a operat nicio modificare faţă de proiectul prezentat de Ministerul Muncii.
După cum a anunţat ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, proiectul de act normative prevede că subvenţia la termoficare este eliminată, iar în locul ei statul acordă un ajutor de încălzire numai persoanelor cu venituri mici.
Autorităţile consideră ca fiind consumator vulnerabil pe cel care nu poate să-şi menţină locuinţa la cel puţin 21 grade şi al cărui venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure.
În cazul în care aceşti consumatori consideraţi vulnerabili au în proprietate cel puţin unul dintre bunurile din lista celor care nu sunt considerate de strictă necesitate, nu beneficiază de ajutor.