De asemenea oficialul a adăugat că vineri va fi făcut un anunţ referitor la planurile guvernului privind băncile.

Deja Spania a cheltuit peste 18 miliarde de euro (23,61 miliarde de dolari) pentru sprijinirea băncilor, afectate de creditele neperformante din sectorul imobiliar.

Banca Centrală a Spaniei estima recent că expunerea totală a băncilor la sectorul imobiliar este de 338 miliarde de euro, din care 176 miliarde de euro sunt consideraţi problematici.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a efectuat acţiuni negative de rating asupra a 16 bănci spaniole, după ce a revizuit în scădere, cu două trepte, de la ‘A’ la ‘BBB plus’, ratingul suveran de credite al Spaniei, avertizând că ţara ar putea fi nevoită să se împrumute mai mult pentru a sprijini sectorul bancar.

Astfel, ratingul de credit pe termen lung şi scurt al Banco Santander, cea mai mare bancă din zona euro, a fost retrogradat de la ‘A plus/A-1’ la ‘A minus/A-2’, cu perspectivă negativă. În cazul Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, a doua mare bancă din Spania, ratingul de credit pe termen lung şi scurt a fost revizuit în scădere, de la ‘A/A-1’ la ‘BBB plus/A-2’, cu perspectivă negativă. De asemenea S&P a retrogradat şi ratingurile altor bănci spaniole: Banco de Sabadell, Ibercaja Banco, Kutxabank, Banca Civica, Bankinter, CaixaBank, Bankia.

Spania (a patra economie din zona euro) continuă să sufere pe plan economic de pe urma consecinţelor spargerii bulei speculative de pe piaţa imobiliară în 2008, care a provocat prăbuşirea vânzărilor de locuinţe cu 32,6% în 2008 şi cu 17,8% în 2009. Se estimează că în prezent există în Spania aproximativ un milion şi jumătate de locuinţe nevândute (noi şi vechi).
Sursa: Agerpres