Băncile spaniole vor trebui să facă dovada acestor capitaluri înainte de 11 iunie 2012, iar Banca Spaniei va trebui să dea undă verde acestor provizionări (banii ce trebuie garantaţi sub formă de capital pentru a acoperi eventuale pierderi viitoare) înainte de trecerea a 15 zile lucrătoare. În principiu, băncile trebuie să-şi procure capitalul necesar pe cont propriu, însă în cazul în care vor avea nevoie de ajutoare publice, guvernul le va pune la dispoziţie credite cu dobânzi de aproximativ 10%, pentru o perioadă de cinci ani.

Anunţul de vineri vine după ce, la începutul lunii februarie, guvernul conservator de la Madrid anunţa că sectorul bancar spaniol are nevoie de 50 de miliarde de euro pentru recapitalizare şi eliminarea activelor imobiliare toxice. Acest capital trebuia să fie achiziţionat până la sfârşitul acestui an, iar băncile care achiziţionaseră active imobiliare urmau să le compenseze cu profit sau cu capital. De atunci, băncilor li s-a acordat un termen de patru luni, până la 31 mai 2012, să prezinte un plan de recapitalizare, care poate lua în consideraţie şi fuziunea cu alte entităţi financiare.

Tot vineri, Spania a acceptat să autorizeze un audit independent al sistemului său financiar, încercând să calmeze temerile pieţelor, îngrijorate că fondul de salvare al băncilor ar putea avea un efect dezastruos asupra finanţelor publice, şi după ce, pentru a pune capăt crizei din sistemul bancar spaniol, ce durează de patru ani, guvernul a preluat Bankia, una din cele mai mari bănci ale ţării. Conform acordului, fondurile de 4,5 miliarde de euro (5,9 miliarde de dolari) primiţi de Bankia SA de la statul spaniol în 2010 şi 2011 vor fi transformate în acţiuni ale băncii, iar statul spaniol va deţine 45% din Bankia şi va deveni acţionar majoritar.
SURSA: Agerpres