Oprea îl va sfătui pe Victor Ponta în domeniul securităţii naţionale.

Gabriel Oprea face parte din garda veche a PSD, el fiind artizanul, împreună cu Marian Sârbu, Cristian Diaconescu şi Neculai Onţanu , a ultimei scindări a PSD, din 2010, concomitentă cu preluarea de către Victor Ponta a mandatului de preşedinte al formaţiunii.
Oprea a fost mai puţin de o lună ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul PSD-PDL, între decembrie 2008 şi ianuarie 2009.

El a demisionat, după 20 de zile de la numire, de la conducerea MAI, ca urmare a faptului că PSD i-a retras sprijinul politic întrucât nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI.

El şi-a anunţat demisia din PSD, unde a fost lider al filialei Ilfov, în 15 ianuarie 2009, la două zile după ce a părăsit funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

În perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administratia Publică, în Guvernul Năstase.

El a deţinut, în perioada 2002-2003, şi funcţia de prefect al Capitalei.

Înainte de 2002, el a mai deţinut funcţiile de preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare. El a fost ofiţer de justiţie militară şi ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale.
SURSA: mediafax.ro