Guvernul se întrunește, luni, într-o ședință pentru a discuta proiectul de buget pentru anul 2020. Surse politice spun că preșdintele Klaus Iohannis va participa la ședință. Rareș Bogdan anunța această decizie a președintelui încă de duminică seara.

„Suntem în analize, evident facem continuu evaluarea bgetului. Ne-au lăsat ăștia un buget făcut praf, găurit, cu un nivel de colectare a veniturilor mult sub nivelul care fusese prognozat în Legea bugetului de stat. Este extrem de dificil de făcut această rectificare dar v-am dat câteva linii directe”, a transmis premierul Ludovic Orban.

Probleme pentru România în decembrie

Luna decembrie va aduce noi împrumuturi al Guvernului de pe piețele financiare. Suma pe care o va împrumuta Florin Cîșu este una imensă, cu aproape 1,7 miliarde de lei mai mare decât împrumuturile realizate de Ministerul Finanțelor, condus pe atunci de Eugen Teodorovici, în aceeași perioadă a anului trecut.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna decembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 5,945 miliarde de lei, din care un miliard de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discount şi 4,3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 645 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este mai mare cu aproximativ 1,84 de miliarde de lei faţă de cea programată pentru luna noiembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.