"Portul veşmintelor care acoperă faţa în public va fi interzis", se arată într-un comunicat al ministerului difuzat după şedinţa de guvern de vineri.

Acest proiect de lege, care acum trebuie supus aprobării Consiliului de stat, prevede ca burka să fie interzisă în spaţiile publice, în clădirile în care este permis accesul publicului, în instituţiile şcolare, de asistenţă medicală şi în transportul public.

După Consiliul de stat, proiectul trebuie aprobat şi de parlamentul olandez, proces ce ar putea dura câteva luni.

"Guvernul consideră că purtarea unor obiecte vestimentare care ascund parţial sau în totalitate faţa se află în mod fundamental în contradicţie cu caracterul circulaţiei care are loc în viaţa publică, în care noi toţi trebuie să putem fi recunoscuţi în acelaşi mod, cu faţa descoperită", se precizează în comunicat.

La 30 septembrie anul trecut, cu ocazia prezentării acordului de guvernare încheiat între liberali şi creştin-democraţi, susţinut de partidul de extremă dreapta PVV, liderul acestuia, Geert Wilders, a anunţat că burka va fi interzisă în Olanda. PVV /Partidul pentru Libertate/ a calificat islamul drept fascist şi a făcut campanie pentru interzicerea Coranului şi a vălului integral.
SURSA: Agerpres