Primul mandat al României în fruntea Consiliului Uniunii Europene a fost un succes, spun guvernanţii. 90 de dosare legislative au fost închise în perioada preşedinţiei româneşti. Printre ele sunt unele care ţin de securitate, precum consolidarea Agenţiei Frontex sau cel care se referă la noile cărţi de identitate, mai greu de falsificat. Un minus al acestei președinții îl reprezintă faptul că România nu a ridicat problema aderării la spațiul Schengen.

„Pentru Schengen, evident că acolo avem de-a face cu o decizie strict politică. Nu are nimic de-a face cu ceea ce înseamnă respectarea de către România a rigorilor pe care le are spațiul Schengen”, a spus ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, într-o emisiune la Digi24. Întrebat de ce România nu a negociat mai bine acest dosar, Teodor Meleșcanu a răspuns că „obiectivul nostru nu a fost acela de a obține beneficii din postura de președinte al Consiliului UE”. „Este un carusel în care, din când în când, se schimbă cei care au rezerve cu admiterea noastră în Schengen din motive politice. Ar fi fost inutil, pentru că jocurile sunt foarte bine aranjate”, a adăugat ministrul de Externe.

Teodor Meleşcanu a mai precizat că în perioada următoare s-ar putea da un semnal la nivel european cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, iar ţara noastră ar putea fi primită cu aeroporturile în acest spaţiu de liberă circulaţie.