El a precizat că Guvernul lucrează în prezent la reducerea contribuţiilor sociale.

‘Impozitarea pe muncă este foarte mare. Va trebui în viitorul apropiat să găsim un echilibru între impozitarea muncii şi impozitarea proprietăţii – care este insuficient de impozitată în România, în detrimentul impozitării muncii. Guvernul evaluează în momentul de faţă reducerea contribuţiilor. Mai mult decât atât este cuprinsă în acordul cu FMI o astfel de măsură. (…) În momentul de faţă Guvernul lucrează la o astfel de măsură (n.r. reducerea CAS), probabil la prima misiune a FMI în România se va discuta acest lucru’, a menţionat Videanu.

Democrat-liberalul a adăugat că CAS va putea fi redus cu până la 3,1%.

‘Măsura de reducere a contribuţiilor este prinsă în memoradumul cu FMI, numai că nivelul de reducere a contribuţiilor trebuie stabilit astfel încât să nu producă dezechilibre majore în bugetul consolidat. Din punctul de vedere al PDL şi al Guvernului găsirea unor soluţii alternative astfel încât impactul reducerii contribuţiilor să fie cu efect zero pe bugetul consolidat se poate face prin majorarea salariului minim de la 670 la 800 de lei, corelat cu reducerea contribuţiilor sociale de la 44,4 la 41%’, a adăugat el.

Fostul ministru consideră că reducerea CAS nu intercondiţionează cu creşterea impozitelor.

‘Impozitarea proprietăţilor deţinute de persoanele fizice, pe prima casă un anumit impozit, un impozit mărit pe cea de-a doua casă şi în momentul de faţă evaluăm la nivelul Comisiei Naţionale de Strategie care este raportul între impozitul pe proprietate şi impozitul pe muncă. Tot ce înseamnă proprietate în România, în momentul de faţă, va fi evaluat, plecând de la terenurile agricole, terenurile proprietate personală, proprietăţile individuale. Trebuie să realizăm un echilibru între deţinătorii de proprietate şi cei care muncesc. Este un pic dezechilibrată impozitarea în România’, a spus Videanu.
SURSA: Agerpres