„Angajamentului Guvernului României, condus de primul-ministru Victor Ponta, este acela ca reîntregirea salariilor bugetarilor să aibă loc în două tranşe, până la finalul anului 2012. Prima dintre acestea, de 8%, va fi acordată începând cu 1 iunie 2012, iar a doua etapă de majorare va fi cel mai târziu în decembrie 2012.
Acest angajament al Guvernului României se bazează pe negocierile purtate cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. Decizia Guvernului este una fermă şi în conformitate cu negocierile purtate cu FMI.
Tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat greşit, se va începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii de peste 740 lei”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului, difuzat ca reacţie la declaraţiile şefului misiunii FMI.
Franks a spus miercuri dimineaţă că următoarea etapă în majorarea salariilor bugetarilor va avea loc abia anul viitor. „Am convenit cu autorităţile o uşoară relaxare a ţintei de deficit, pe care a modificat-o de la 1,9% la 2,2% din PIB pentru acest an. Noua ţintă va disponibiliza o sumă care să permită Guvernului atingerea obiectivelor sale. Suma convenită nu va putea recupera dintr-o dată salariile şi CAS pentru pensii. De aceea, am convenit ca următoarea mărire de salarii să fie acordată în anul următor”, a arătat Franks.
Marţi seara, la finalul primei şedinţe a noului Executiv, Ponta declarase că reîntregirea salariilor bugetarilor se va face în două etape, prima majorare fiind făcută în iunie, cu 8%, iar cea de-a doua în decembrie.