S-a aflat tot despre planurile Guvernului de a modifica vârsta de pensionare în România. Ministrul Muncii a explicat că orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte.

Raluca Turcan a oferit mai multe amănunte despre modificarea care este parte din proiectul Guvernului. Este vorba decumulul pensiei cu salariul de la stat. Ea a susținut că vârsta de pensionare nu va fi modificată. Cu toate acestea, există un anumit lucru demn de luat în seamă, prevăzut într-un proiect de act normativ. Românii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.

Ministrul Muncii a făcut precizarea că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul. Ea a explicat că proiectul de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază.

Guvernul oferă o posibilitate celor care vor să muncească

„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani”, a declarat ministrul Muncii.

Potrivit Ralucăi Turcan, vârsta de pensionare rămâne aceeași. Cu toate acestea, Guvernul oferă o șansă celor care vor să muncească până la vârsta de 70 de ani. Acest lucru se poate rezolva printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris.

„Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani”, a sublinuat ministrul.

Cum poți să lucrezi și după 70 de ani

Raluca Turcan a susținut că, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă.

“Sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă. Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze.

Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a punctat Raluca Turcan.