Guvernul intenţionează să vândă la bursă câte 15% din acţiunile operatorului sistemului naţional de transport al electricităţii Transelectrica (TEL), transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN) şi producătorului de gaze Romgaz Mediaş, la care va derula o ofertă publică secundară iniţială.

Ofertele publice de vânzare vor fi derulate de intermediari selectaţi prin licitaţie, ţinând seama de criterii de calitate şi cost ale serviciilor, se arată în proiectele de hotărâre de guvern pentru cedarea participaţiilor.

La Transelectrica, statul deţine prin intermediul Ministerului Economiei un pachet reprezentând 73,68% din acţiuni, iar la Transgaz controlează 73,51% din titluri, ambele companii fiind deja listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pe lista pregătită de Guvern a fost inclusă şi compania Romgaz, unde statul deţine 85,01% din acţiuni.

Un pachet de 12,81% din capitalul Transelectrica este tranzacţionabil la BVB, iar valoare de piaţă a companiei, la cotaţia de miercuri, este de 1,2 miliarde lei. În cazul Transgaz, la bursă sunt listate 11,5% din acţiuni, iar capitalizarea companiei este de 2,64 miliarde lei.

Statul estima la jumătatea lunii aprilie că va obţine 219,9 milioane lei din vânzarea a 15% din acţiunile Transelectrica şi 440,2 milioane lei din cedarea unui pachet similar la Transgaz. Pentru participaţia la Romgaz, tot de 15%, Guvernul anticipa încasări de 57,4 milioane lei.

În proiectele actuale de hotărâre de guvern nu sunt prezentate estimări privind sumele care vor fi încasate.

SURSA: Mediafax