'Ne-am angajat să aducem bugetul la echilibru. Dacă voi fi constrâns să impun o taxă extraordinară, o voi face, dar aceasta se va aplica doar în cazul celor care pot să plătească (…), nu vom cere bani celor care suferă', a indicat oficialul grec într-un interviu acordat sâmbătă postului local de televiziune Sky. 'Îi avem în vedere pe cei care au bani, dar care nu au plătit niciodată. Ei sunt ţinta noastră şi vom fi de neclintit', a insistat el.

Declaraţia lui Varoufakis survine la o zi după ce premierul Alexis Tsipras a anunţat o primă serie de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, obiectivul său fiind ca datornicii să plătească măcar o parte din arierate. Datoriile cumulate ale contribuabililor greci faţă de fisc se ridică la circa 76 de miliarde de euro, total care creşte de la o lună la alta.

După negocieri dificile, noul guvern grec condus de stânga radicală Syriza a reuşit să convingă statele zonei euro să prelungească cu încă patru luni programul de asistenţă financiară pentru Grecia, executivul de la Atena angajându-se în schimb să ia măsuri pentru diminuarea deficitului bugetar şi pentru asigurarea încasărilor care să permită achitarea unei părţi din datoria publică faţă de creditorii internaţionali, respectiv UE şi FMI.

AGERPRES