Institutul Robert Koch pentru boli infecţioase a raportat vineri 1.449 noi cazuri de contaminare în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai ridicat bilanţ după 1 mai, potrivit agerpres.ro

„Educaţia este de competenţa landurilor – statele federale -, dar interesul comun, la toate nivelurile, este să dăm prioritate maximă unei reluări cât mai reuşite a şcolii”, a transmis purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert.

Trebuie menționat că Angela Merkel şi-a reluat întâlnirile cu responsabilii regionali după ce a revenit miercuri din concediul estival. Cancelarul este în căutarea unui consens pentru desfăşurarea activităţii şcolare.

Redeschiderea şcolilor se face gradual

Potrivit practicii obişnuite în Germania, redeschiderea şcolilor se face gradual, la începutul lunii august fiind deschise şcolile în 6 din cele 16 landuri, activitatea educaţională reluându-se pe ansamblul ţării până la începutul lui septembrie.

Totuți, au fost deja confirmate cazuri de coronavirus în rândul unor elevi şi cadre didactice din şcolile redeschise, ceea ce a impus măsuri punctuale de izolare şi de suspendare a cursurilor.

În momentul de față, obiectivul este evitarea unei închideri generale a instituţiilor de învăţământ, cum s-a întâmplat începând din luna martie, şi pregătirea unui al doilea plan pentru eventualitatea unui al doilea val epidemic de proporţiile celui din primăvară.

Închiderea şcolilor în timpul acelui val a evidenţiat „potenţialul” educaţiei prin mijloace digitale, a declarat copreşedinta Partidului Social-Democrat, Saskia Esken, care a participat la ultima reuniune a lui Merkel cu responsabilii regionali.

Guvernul de la Berlin încearcă să garanteze că toţi profesorii vor dispune de laptop-uri şi toţi elevii vor avea acces ieftin la internet. Şcolile şi liceele vor trebui să aibă acces la internetul în bandă largă, pentru aceasta executivul alocând o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro.

În urma creşterii cazurilor de coronaviru importate, începând de sâmbătă este obligatorie pentru persoanele revenite din zonele de risc să se testeze la intrarea în Germania sau să prezinte un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Pe baza criteriului ce are în vedere un prag de 50 de noi cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori, Institutul Robert Koch a stabilit 130 de astfel de zone de risc epidemiologic, printre care şi o parte din România. Aproape întreg teritoriul Spaniei a fost declarat vineri zonă de risc epidemiologic.