Ministerul Justiției a publicat marți dimineață rapoartele Grupului Statelor Împotriva Corupției (GRECO) referitoare la România. Acestea critică Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care este văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, recomandarea fiind de desfiinţare a secţiei. Se atrage atenţia şi că România a implementat satisfăcător doar 4 dintre cele 13 recomandări GRECO, trei au fost parțial implementate, iar șase au rămas neimplementate, dar şi că autoritățile din ţara noastră nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților.

Preşedintele USR, Dan Barna, a comentat pe Facebook aceste informaţii. “Autoritățile de la București tocmai au primit nota doi de la GRECO după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experții GRECO în raportul ad-hoc de anul trecut. Ca urmare a publicării raportului GRECO – sub presiune publică, nu pentru că actualul Guvern ar da doi bani pe transparență -, întreaga Românie a putut vedea, încă o dată, ce cred experții europeni despre așa-zisa reformă a sistemului judiciar făcută de PSD și ALDE, care a avut ca scop doar blocarea luptei împotriva corupției și destructurarea sistemului în ansamblu. Negru pe alb, Secția specială, înființată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe magistrați, pentru a bloca anchete penale și pentru a-i scăpa pe unii corupți de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului și se arată că trebuie să fie urgent desființată.

USR a depus, acum două săptămâni, un nou proiect de lege pentru desființarea Secției speciale, după ce proiectul depus anterior a fost respins de Parlament, prin votul majorității la putere, în luna martie. Solicităm din nou PSD, ALDE și UDMR să accepte desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților.” scrie Dan Barna.


Te-ar putea interesa și: