Ministerul Justiției a publicat marți dimineață rapoartele Grupului Statelor Împotriva Corupției (GRECO) referitoare la România. Acestea critică Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, care este văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, recomandarea fiind de desfiinţare a secţiei. Se atrage atenţia şi că România a implementat satisfăcător doar 4 dintre cele 13 recomandări GRECO, trei au fost parțial implementate, iar șase au rămas neimplementate, dar şi că autoritățile din ţara noastră nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților.

Preşedintele USR, Dan Barna, a comentat pe Facebook aceste informaţii. “Autoritățile de la București tocmai au primit nota doi de la GRECO după ce România a implementat o singură recomandare din cele cinci formulate de experții GRECO în raportul ad-hoc de anul trecut. Ca urmare a publicării raportului GRECO – sub presiune publică, nu pentru că actualul Guvern ar da doi bani pe transparență -, întreaga Românie a putut vedea, încă o dată, ce cred experții europeni despre așa-zisa reformă a sistemului judiciar făcută de PSD și ALDE, care a avut ca scop doar blocarea luptei împotriva corupției și destructurarea sistemului în ansamblu. Negru pe alb, Secția specială, înființată la comanda lui Liviu Dragnea pentru a-i intimida și șantaja pe magistrați, pentru a bloca anchete penale și pentru a-i scăpa pe unii corupți de închisoare prin retragerea apelurilor, este catalogată drept o anomalie a sistemului și se arată că trebuie să fie urgent desființată.

USR a depus, acum două săptămâni, un nou proiect de lege pentru desființarea Secției speciale, după ce proiectul depus anterior a fost respins de Parlament, prin votul majorității la putere, în luna martie. Solicităm din nou PSD, ALDE și UDMR să accepte desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților.” scrie Dan Barna.