Guvernul din Dubai şi-a declinat, luni, orice responsabilitate pentru datoriile Dubai World, dând astfel o lovitură creditorilor care sperau că emiratul va garanta obligaţiile financiare ale conglomeratului de stat, transmite Reuters.

„Creditorii trebuie să îşi asume responsabilitatea deciziilor de a împrumuta companiile. Ei cred că Dubai World face parte din guvern, ceea ce este incorect”, a declarat Abdulrahman al-Saleh, director general la departamentul pentru finanţe din Dubai.

Bursa din Emiratele Arabe Unite (EAU) a scăzut puternic, luni, investitorii aşteptând clarificări privind solicitarea Dubaiului de amânare cu şase luni a plăţii datoriilor Dubai World şi ale subsidiarei acesteia, Nakheel, dezvoltatorul insulelor sub formă de palmier din emirat. Saleh a făcut aceste remarci într-un interviu acordat Dubai TV, după închiderea bursei din EAU.

„Au confirmat că va avea loc o restructurare şi fac tot ce pot pentru a diferenţia guvernul de companii. Anunţul nu rezolvă faptul că un eveniment major se află în desfăşurare şi nu răspunde aşteptărilor oamenilor”, a spus Mohieddine Kronfol, director general la compania Algebra Capital.

Banca centrală din Emiratele Arabe Unite a anunţat că va contribui cu un ajutor financiar, ceea ce a ajutat la calmarea pieţelor.

Ajutorul de la Abu Dhabi va presupune eliminarea părţilor neviabile financiar din companiile de stat din Dubai, aflate la baza datoriei de 80 de miliarde de dolari a emiratului, potrivit analistului UBS Dubai Saud Masud.

Dubai World, care în august avea datorii de 59 miliarde dolari, a şocat săptămâna trecută pieţele cu solicitarea unui moratoriu de şase luni la plata obligaţiilor financiare, pentru a-şi restructura activităţile, împreună cu dezvoltatorul imobiliar Nakheel.

Acordul va afecta datorii de circa 5,7 miliarde dolari cu maturitate până la sfârşitul lunii mai 2010.

Nakheel a cerut, luni, suspendarea tranzacţiilor cu trei tipuri de obligaţiuni islamice, la bursa Nasdaq Dubai, până când compania va putea să informeze piaţa corect. Potrivit Bloomberg, Nakheel are datorii de 3,52 miliarde de dolari scadente pe 14 decembrie, sub forma unor obligaţiuni sukuk.

Saleh a arătat luni în mod clar că, deşi guvernul deţine Dubai World, conglomeratul a operat de mult timp ca entitate independentă şi nu a beneficiat niciodată de garanţii de stat.

„Acordurile şi împrumuturile s-au bazat pe proiecte şi nu pe garanţii guvernamentale”, a spus Saleh.
El a refuzat să comenteze dacă emiratul va răscumpăra obligaţiuni emise de Nakheel.

Preşedintele Dubai World, Sultan Ahmed Bin Sulayem, a refuzat, la rândul său, să comenteze, iar alţi oficiali ai companiei nu au putut fi contactaţi.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: