Guvernul Cîțu, mai rău decât guvernele lui Liviu Dragnea! Ce a fost rău pe timpul PSD, e bun în guvernarea liberală.

Spre deosebire de social democrați, însă, care nu au încercat să ascundă măsurile opiniei publice, Guvernul Cîțu a adoptat un memorandum secret.

Guvernul Cîțu, mai rău decât guvernele lui Liviu Dragnea. A poftit la profitul companiilor de stat

Guvernul a adoptat un memorandum care obligă companiile de stat să cedeze grosul profiturilor pe care le-au făcut anul trecut la buget.

Practic le cere să renunțe la aproape tot profitul lor și să-l transforme în dividende. Companiile de stat, însă, rămân fără bani de investiţii.

Informația apare într-o comunicare a Transgaz de vineri către investitori.

Guvernul Cîțu nu a pomenit nimic despre adoptarea unui astfel de memorandum. Decizii similare au luat și guvernele PSD, iar liberalii au criticat atunci astfel de politici de drenare a banilor din companiile de stat.

Transgaz va fi obligată astfel să renunțe la minimum 90% din cele 230 de milioane de lei, cât a fost anul trecut.

Aceasta, în condițiile în care avea programate investiții de aproape 800 de milioane de lei pentru acest an, arată hotnews.ro.

Moțiune simplă depusă de liberali

Anul trecut, Guvernul a cerut Transgaz să transforme în dividende doar 57% din profitul pe 2019. Era pentru prima dată după 3 ani când compania rămânea cu bani în cont din profitul făcut.

O altă companie afectată este Hidroelectrica, la care acționari principali sunt Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea.

Aceasta a fost deja obligată să transforme tot profitul în dividende. Mai mult, acționarii au luat un miliard de lei din rezerve, în condițiile în care și Hidroelectrica avea în plan investiții pentru anul acesta.

Aceste politici de jumulire a companiilor de stat au fost inițiate de guvernele PSD controlate de Liviu Dragnea. Culmea este că PNL a criticat Guvernul Dăncilă pentru astfel de politici, printr-o moțiune simplă.

”Din ce să mai facă aceste companii investiții?”

„Taxele impuse prin O.U.G. 114/2018 au îngreunat și mai mult situația sectorului energetic. Toate acestea vin în completarea politicii de stoarcere a conturilor marilor companii din domeniu, prin solicitarea de dividende egale cu întreg profitul societăților la care statul este acționar majoritar sau semnificativ, pentru a acoperi “găurile” din bugetul statului.

Din ce să mai facă aceste companii investiții?”, scria într-o moțiune a PNL din aprilie 2019, depusă împotriva ministrului energiei de atunci Anton Anton.

Acum, guvernul liberal Cîțu adoptă exact această politică  dur criticată de PNL în urmă cu doi ani. Mai mult decât guvernele PSD, Guvernul Cîțu face acest lucru printr-un memorandum confidențial. Cele trei guverne PSD controlate de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov goleau conturile companiilor de stat prin memorandumuri publice, nu confidențiale, arată sursa citată.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.