Într-o scrisoare adresată parlamentarilor şi guvernatorului Alejandro Padilla, aceştia au arătat că un acord de finanţare ar avea prea puţine şanse să ducă la o salvare.

"O oprire a Guvernului este foarte probabilă în următoarele trei luni, din cauza absenţei lichidităţilor", au spus oficialii care se ocupă cu finanţarea statului Puerto Rico, potrivit BusinessInsider.com.

"Închiderea Guvernului ar avea un impact devastator asupra economiei ţării, cu blocarea plăţilor şi a funcţionării serviciilor publice, cu o recuperare dureroasă şi de lungă durată", au adăugat aceştia.

Scrisoarea, datată 21 aprilie, a fost semnată de echipa fiscală a Guvernului, din care fac parte şeful băncii centrale şi secretarul Trezoreriei.

Puerto Rico are o datorie de peste 70 miliarde de dolari la o populaţie de circa 4 milioane de locuitori şi încearcă să obţină o finanţare de 2,95 miliarde de dolari, pe fondul unor măsuri nepopulare precum creşterea TVA şi a taxei pe petrol brut.

Statul este dependent în mare măsură de fondurile speculative. Acestea îi asigură finanţarea, dar au impus reforme fiscale, pentru îmbunătăţirea încasărilor la buget.

Decizia de închidere a Guvernului, care ar fi afectat într-o primă fază 75.000 de persoane, a fost evitată în ultima clipă, după ce parlamentarii au acceptat să treacă la creşterea taxelor.