Guvernul din Bulgaria îl va reînvesti în funcţie de guvernatorul demisionar al băncii centrale, Ivan Iskrov, care a anunţat că se va retrage din această poziţie în luna octombrie, în urma controverselor iscate de realegerea anticipată a oficialului, din mai.

Premierul de la Sofia, Boiko Borisov, a declarat că partidul de centru-dreapta GERB, care a câştigat alegerile parlamentare în luna iulie în defavoarea partidului de doctrină socialistă, îl va numi pe Iskrov ca guvernator al băncii centrale.

Iskrov şi-a depus joi demisia la parlamentul bulgar, valabilă din octombrie, declarând că doreşte să asigure dreptul noului guvern de a numi propriul candidat la funcţia de guvernator.

Vechiul parlament l-a reales, în luna mai, pe Iskrov pentru un al doilea mandat de şase ani la conducerea băncii centrale. Primul mandat va expira la 9 octombrie, iar unii experţi au arătat că votul anticipat a încălcat regulamentul băncii naţionale şi permite viitorului parlament să conteste numirea.

Borisov a ţinut să sublinieze, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, că „epopeea” de la banca centrală nu va afecta intenţia guvernului de a menţine actuala politică a consiliului monetar, cu reglementarea cursului levă/euro până la intrarea în zona euro.

Deciziile de politică monetară din Bulgaria sunt reglementate de consiliul monetar, însă banca centrală este considerată o instituţie cheie pentru menţinerea stabilităţii financiare şi susţinerea regimului monetar.

Premierul bulgar a arătat că Iskrov a demisionat pentru a respecta legea, din moment ce realegerea unui oficial cu şase luni înainte de expirarea mandatului „nu se practică în Europa”.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Guvernatorul băncii centrale din Bulgaria şi-a dat demisia