Laiki Bank operează ca o sucursală în Marea Britanie, adică este reglementată de autorităţile bancare din Cipru, astfel că depozitele de peste 100.000 euro ale clienţilor ar fi putut face obiectul unor pierderi considerabile, iar cele sub acest prag ar fi fost supuse unor restricţii severe de retragere.
În urma negocierilor purtate de cabinetul Osborne, toate depozitele vor fi acum transferate către Bank of Cyprus din Marea Britanie şi astfel sunt ferite total de efectele crizei din Cipru, informează The Guardian. Ar putea oare să vedem şi la noi cum sunt salvate de data asta depozitele de la Bank of Cyprus din România, care este reglementată în Cipru şi acum este închisă?

Aproximativ 15.000 de conturi ale Laiki Bank din Marea Britanie au scăpat de impozitare drastică a economiilor decisă de autorităţile din Cipru.

După o săptămână de la discuţiile purtate de premierul britanic George Osborne, prin care guvernul încerca să găsească o cale de a evita absorbirea depozitelor Laiki în cadrul acordului de salvare din Cipru, braţul britanic al Bank of Cyprus va prelua conturi de peste 270 milioane de lire sterline.

Spre deosebire de Laiki, Bank of Cyprus UK Ltd este o subsidiară capitalizată separat, ca o bancă încoporată în Marea Britanie, reglementată de şi supravegheată de autorităţile financiare din Marea Britanie, ale cărei depozite sunt garantate în limita a 85.000 lire sterline (100.000 euro).

Cum Laiki opera ca o sucursală în Marea Britanie, depozitele sale erau garantate de guvernul din Cipru în limita a 100.000 euro

Bank of Cyprus din Marea Britanie a spus că clienţii care vor fi transferaţi către ea de la Laiki Bank nu vor fi subiectul impozitării de nici un fel, al unor tăieri sau restricţii de retragere aplicabile depozitelor la băncile din Cipru. Nu este clar încă de câte depozite de peste 100.000 euro este vorba. Astfel clienţii scapă de orice reţinere pe conturile lor, posibil 60% pe conturile de peste 85.000 lire sterline, şi de restricţiile de retragere la 300 euro pe zi.

Doar clienţii cu overdraft vor rămâne la Laiki Bank UK, astfel că ei nu vor mai beneficia de aceste facilităţi. Nici creditele ipotecare şi celelalte credite nu vor fi transferate.
În Cipru, clienţii Laiki cu depozite sub 100.000 euro vor fi transferaţi către Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din insulă, întrucât Laiki Bank este închisă.
În România, situaţia este total pe dos: Laiki e prezentă printr-o subsidiară, iar Bank of Cyprus –prin sucursală.
Subsidiara lui Laiki de pe plan local, Marfin Bank este reglementată şi supravegheată de BNR, iar depozitele sunt garantate de guvernul român, pe când Bank of Cyprus este supravegheată de autorităţile din Cipru. De câteva zile, clienţii Bank of Cyprus nu au acces la banii din depozite, întrucât toate unităţile sunt închise şi funcţionează doar bancomatele pentru retrageri de 300 euro/zi.
În acest caz, Marfin Bank ar putea prelua temporar depozitele din România ale Bank of Cyprus, dacă guvernul Ponta şi BNR ar discuta în acest sens cu autorităţile din Cipru, pentru a proteja deponenţii de pe plan local.