Echipa de la Palatul Victoria a picat deja la unul dintre examenele din aceasta vara: restanta cu pricina este rata inflatiei, care a depasit deja tinta de 27 % asumata de guvern la negocierile de prelungire a acordului stand-by. La aceasta s-ar mai putea adauga isa si alte „discipline” la care Guvernul nu s-a pregatit ca la carte.
in luna iunie, Consiliul Directorilor Executivi ai Fondului Monetar International aprobau prelungirea acordului stand-by cu Rominia pina la 28 februarie 2001, ceea ce a permis eliberarea unei prime transe de 116 milioane de dolari. O a doua transa din acordul cu FMI depinde direct de modul i care echipa lui Isarescu va convinge expertii Fondului ca Guvernul este i stare sa realizeze angajamentele asumate. Printre criteriile de performanta necesare obtinerii unei noi sume de la FMI se numara fixarea de plafoane trimestriale privind activele interne nete ale BNR, plafoane trimestriale pentru fondurile de salarii ale bugetarilor si reducerea datoriilor catre bugetul de stat.
in principal, este vorba de situatia arieratelor din economie: arieratele interne catre Conel, Romgaz si Petrom si arieratele fiscale ale acelorasi trei mari monopoluri. De altfel, secretarul de stat i Ministerul Finantelor, Sebastian Vladescu, spunea, nu cu mult timp i urma, ca principala problema care se discuta cu reprezentantii FMI este cea a arieratelor, „deoarece procesul de restructurare a itreprinderilor nu a fost ica demarat itr-un mod dur”. Guvernul a mai promis ca ia masuri de itarire a disciplinei financiare si salariale (una dintre acestea fiind controversata Ordonanta de Urgenta nr. 58/2000, care limita salariile i itreprinderile datornice), ca duce la capat restructurarea marilor societati i conformitate cu programele Bancii Mondiale si ca reda stabilitatea sistemului financiar-bancar.
in doar citeva vorbe, cabinetul condus de Mugur Isarescu se angaja i fata examinatorului Emanuel Zervoudakis ca reduce deficitul bugetar, scade inflatia si realizeaza o oarecare crestere economica. inainte de a pune notele, reprezentantul FMI pentru Rominia si-a trimis avangarda de experti sa verifice cum si-a facut Rominia temele acasa si cum anume arata bugetul de stat rectificat, pe cale sa apara de pe masa Guvernului.
Blocajul financiar va fi i centrul atentiei
L