Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că lucrează la găsirea unei formule de impozitare pentru microîntreprinderi. „Am discutat cu FMI, CE şi BM şi nu trebuie să compensăm eliminarea  impozitului minim. Am convenit să analizăm introducerea unui sistem simplificat pentru întreprinderile mici. Acum lucrăm la găsirea unei variante şi, pentru aceasta, avem asistenţă de la cele trei organisme internaţionale”, a spus Ialomiţianu.
Impozitul forfetar urma să fie introdus începând cu anul viitor ca măsură compensatorie la impozitul minim, care a fost eliminat de la 1 octombrie.
Ialomiţeanu a spus, în privinţa posibilităţii de a renunţa la introducerea impozitului forfetar, că va fi luată o decizie după ce autorităţile vor discuta cu reprezentanţii celor trei organisme financiare internaţionale.
Impozitul minim a fost introdus în primăvara anului trecut şi, potrivit autorităţilor, eliminarea acestuia nu are efect asupra încasărilor bugetare din 2010, iar impactul pentru anul viitor este estimat la un miliard de lei.
După eliminarea acestuia, începând cu 1 octombrie, firmele plătesc impozit pe profit de 16%. Înainte însă de introducerea lui, până sfârşitul anului trecut, microîntreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea să opteze între plata impozitului pe profit şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani până la 3% din venituri. Microînterprinderile sunt societăţile cu până la nouă angajaţi şi venituri anuale de cel mult 100.000 de euro.