Aşadar, premierul asiatic va avea o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis.

PSD a hotărât în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de luni ca interimatul să fie preluat de Paul Stănescu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării. Însă, conform Constitutiei României, preşedintele Iohannis  poate refuza propunerea social-democraţilor şi să facă o altă nominalizare.

Volumul relaţiilor comerciale dintre România şi Japonia este unul redus, deşi statul nipon este printre marile economii mondiale.  Valoarea exporturilor japoneze în România sunt de circa 230 milioane de euro, în timp ce importurile din România sunt la aproximativ 400 milioane de euro. Chiar dacă balanţa comercială înclină în favoarea României, cu un plus de aproape 170 milioane de euro, cînd vine vorba de investiţiile japoneze la noi în ţară lucrurile se schimbă. În prezent, în România există 26 de companii manufacturiere japoneze care deţin 45 de fabrici cu un total de aproximativ 31.000 de angajaţi. Majoritatea sunt producători de piese auto, care exportă cea mai mare parte din producţie, dar care sunt şi furnizori pentru fabricile de autovehicule Dacia şi Ford din România.

– Abe este cel mai longeviv premier din istoria Japoniei, aflându-se la cel de-al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, scrie BBC.

– măsurile fiscale, poreclite „Abenomics”  au fost un succes pentru creşterea PIB-ului , economia Japoniei accelerând după o lungă stagnare. Sub mandatul său, nivelul de şomaj a devenit cel mai mic din ultimele decenii, totuşi încă nu au crescut şi salariile odată cu creşterea exporturilor, scrie rfi.ro