Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care redefinește sectoarele de negociere colectivă. Măsura urmărește îmbunătățirea dialogului social

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Muncii informează în cadrul unui comunicat că Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care redefinește sectoarele de negociere colectivă. Astfel, acestea sunt extinse de la 30, cât erau, la 58. Scopul măsurii este să flexibilizeze și să încurajeze negocierile colective la nivel de sector de activitate între partenerii sociali, pe baza interesului comun și prin acordul de voință al părților.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale informează că decizia luată de Executiv urmărește îmbunătățirea cadrului legislativ al dialogului social, în vederea creșterii numărului de contracte colective muncă și a protejării resurselor, dar și a lucrătorilor.

Elaborarea actului normativ a urmărit respectarea mai multor principii

Potrivit informațiilor transmise de autorități, elaborarea actului normativ a urmărit mai multor principii.

„Elaborarea actului normativ a urmărit respectarea unor principii, din care amintim:

  • sectoarele de activitate trebuie să fie distincte din punct de vedere al domeniului de activitate şi omogene din punct de vedere al structurii lor;
  • criteriul de bază pentru definirea sectoarelor este Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională – Cod CAEN din patru cifre;
  • negocierile colective sunt libere şi voluntare, inclusiv în privinţa stabilirii nivelurilor sectoriale la care partenerii sociali doresc să negocieze un contract colectiv de muncă;
  • posibilitatea federaţiei sindicale sau patronale de a deveni reprezentativă în mai multe sectoare de activitate, ceea ce conferă dreptul de a negocia mai multe contracte colective de muncă la nivelul diferitelor sectoare de activitate, dacă sunt îndeplinite condiţiile de reprezentativitate pentru fiecare sector de activitate în parte”, a transmis Ministerul Muncii într-un comunicat.

Revizuirea sectoarelor de negociere colectivă este prevăzută în PNRR

Revizuirea sectoarelor de negociere colectivă este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență – Jalonul 449  (Componenta 14. Buna guvernanță –  Reforma I4. Creșterea capacității organizațiilor societății civile de stimulare a cetățeniei active, de implicare profesionistă în planificarea și implementarea politicilor publice privind drepturile sociale), ca bază pentru contractul colectiv la nivel de sector de activitate, dar și în noua Lege a dialogului social, adoptată anul trecut, în luna decembrie (Legea nr. 367/2022), amintește sursa menționată.

A fost înregistrat un număr record de contracte de muncă în România

În altă ordine de idei, Marius Budăi a transmis luna trecută că a fost înregistrat un număr de 6.710.480 contracte de muncă la data de 20 februarie 2023.

„Număr record de contracte de muncă în România: 6.710.480! Ceea ce demonstrează, încă o dată, că măsura taxării contractelor part-time (cu excepțiile deja știute) a avut un efect benefic pentru angajații ale căror contracte s-au transformat în unele cu normă întreagă! Fapte, nu vorbe goale, nu ipocrizie!”, a scris Marius Budăi pe Facebook.