Şedinţa specială de vineri a Guvernului, pentru aprobarea proiectului de buget pe anul viitor, a început la ora 19,00. 

Programată inițial să aibă loc la ora 10.00, ședința a fost amânată ulterior pentru ora 17.00, apoi pentru două ore mai târziu.

Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,4% pentru cofinanţarea proiectelor UE.

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să explice că scăderile de bugete pentru 2015 se explică prin reducerea contribuţiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale şi prin plata titlurilor executorii, fiind firesc să nu se regăsească în buget cheltuielile economisite.

"Acolo unde există – şi vă rog pe toţi miniştri să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e explicaţia noastră să explicăm – acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive", a arătat Ponta, vineri, la începutul şedinţei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.

"În primul rând, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică, şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi le plătim în continuare, e normal să nu mai apară în buget", a precizat premierul, citat de Mediafax.