Problemele sunt legate de creanţele privind impozitul amânat (DTAs), care sunt create atunci când o bancă înregistrează pierderi sau deprecieri de active care pot fi compensate la revenirea pe profit. Conform reglementărilor Basel III anunţate în decembrie 2012, creanţele privind impozitul amânat au fost înlăturate din lista de excluderi obligatorii din rata capitalului de bază anunţată începând cu ianuarie 2014, ceea ce ar putea reduce indicele solvabilităţii băncilor spaniole, unele dintre ele fiind salvate cu fonduri europene.
Instituţiile spaniole de creditare vor ca Guvernul să preschimbe creanţele lor privind impozitul amânat în alte instrumente care să fie luate în calcul la stabilirea capitalului, dar există temeri că astfel vor fi afectate finanţele Guvernului.
‘Este o problemă analizată de Ministerul Economiei, Trezoreria, Banca Centrală a Spaniei şi instituţiile de creditare. Am speranţe’, a răspuns Luis Maria Linde, întrebat de jurnalişti dacă speră că problema va fi rezolvată favorabil.
‘Este o problemă tehnică complicată, dar nu există niciun motiv pentru care ar afecta ratingul datoriei Spaniei’, a dat asigurări guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.
Şi alte ţări, cum ar fi Irlanda, se confruntă cu aceeaşi probleme, dar în Spania creanţele privind impozitul amânat sunt printre cele mai ridicate şi băncile sunt deja sub presiune pentru a-şi majora capitalul.
Instituţiile spaniole de creditare au creanţe privind impozitul amânat de 40-50 miliarde de euro, în special din cauza deprecierii activelor imobiliare.
Anul trecut, Comisia Europeană a aprobat planurile de restructurare ale celor patru bănci spaniole naţionalizate. În schimbul ajutoarelor de 37 miliarde de euro, băncile spaniole naţionalizate vor trebui să-şi reducă bilanţurile cu peste 60% în următorii cinci ani, să elimine mai multe mii de locuri de muncă şi să-şi reorienteze activităţile.
În luna iunie 2012, ţările din zona euro au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar.
Sursa: Agerpres