Guvernatorul băncii centrale din Bulgaria, Ivan Iskrov, şi-a depus joi demisia la parlament, valabilă începând cu 10 octombrie, declarând că doreşte să ofere noului guvern dreptul de a numi un nou candidat la conducerea instituţiei de supraveghere a sistemului bancar.

Vechiul parlament l-a reales, în luna mai, pe Iskrov pentru un al doilea mandat de şase ani la conducerea băncii centrale. Primul mandat ar fi expirat la 9 octombrie, iar unii experţi consideră că votul anticipat încalcă legislaţia băncii naţionale şi ar putea permite viitorului parlament să conteste numirea.

Guvernul de centru-dreapta al partidului GERB, care a câştigat alegerile parlamentare în iulie, a criticat votul anticipat şi a sugerat că l-ar putea înlocui pe Iskrov.

Potrivit unui comunicat transmis joi presei de către parlamentul de la Sofia, Iskrov a anunţat că doreşte să părăsească funcţia de guvernator al băncii centrale pe 10 octombrie, data când noul mandat ar fi trebuit să înceapă.

Iskrov a fost lăudat, de la preluarea funcţiei, pentru abordarea conservatoare a politicii monetare şi pentru stabilitatea financiară câştigată de Bulgaria în ultimii şase ani, notează Reuters.

SURSA: Mediafax