Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate miercuri de Executiv, din acest an, cei care vor achiziţiona prin programul Rabla o maşină electrică va beneficia de patru tichete valorice, iar cei care vor cumpăra o maşină hibrid vor primi în schimbul rablei casate două tichete.
„În momentul actual, există o facilitate, şi anume nu trebuie să plătească taxa de primă înmatriculare pentru maşinile hibrid şi electrice. Din acest an, persoanele fizice, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale care apelează la programul Rabla, va încasa când îşi casează maşina patru tichete valorice dacă urmează să cumpere o maşină electrică şi două tichete dacă va achiziţiona o maşină hibrid”, a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
El a precizat că pentru cei care nu apelează la programul Rabla, statul le va acorda alt tip de facilităţi. „Vor avea o reducere de 20%, dar nu mai mult de 3.700 euro pentru achiziţionarea unei maşini electrice şi până la 10%, dar nu mai mult de 1.800 euro pentru cumpărarea unei maşini hibrid”, a mai arătat Borbely. Decontarea se va face direct între producătoru de autovehicule şi Fondul de Mediu.
Ministrul a spus că va fi o provocare pentru statele europene ca până în 2030 să reducă la jumătate numărul maşinilor care funcţionează pe combustibil convenţional. „Până în 2050 va trebui ca toate oraşele mari să se conformeze obligaţiei de a nu mai permite accesul maşinilor pe bază de benzină sau motorină”, a arătat Borbely.
El a reamintit că cel care achiziţionează o maşină electrică are nevoie de un încărcător care costă 500 euro. „Încărcvarea durează între şase şi opt ore şi s epoate circula 160 km. Deci pentru început vor fi maşini de oraş. Mai există şi un alt încărcător care permite încărcarea în 30 minute, dar costă 7.000 euro”, a spus ministrul.
Ministrul a precizat că Guvernul are în vedere promovarea unor proiecte pilot prin Fondul de Mediu în care statul să contribuie la investiţiile făcute de companii, mall-uri sau instituţii care vor dori să amplaseze în parcări mai multe încărcătoare.