”Guvernul a luat decizia de a aloca 600 milioane euro sub forma unui împrumut de la Trezorerie pentru asigurarea finanțării proiectelor europene până la rezolvarea problemelor după stoparea temporară a solicitărilor de plăți către UE până la verificarea licitațiilor. Astfel asigurăm resursele financiare pntru continuarea proiectelor și în paralel se fac controale privind corectitudinea licitațiilor”, a spus premierul Emil Boc la finalul ședinței de Guvern de joi.
El a precizat că decizia de a efectua verificări suplimentare a fost luată pentru ca România să nu piardă bani europeni în cazul în care se constatau nereguli.
Potrivit ministrului Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, Cei mai mulți bani vor merge către Ministerul Dezvoltării (980 milioane lei), alte fonduri fiind alocate Ministerului Muncii (405 milioane lei), Transporturilor (280 milioane lei), Mediu (333 milioane lei), Economiei (246 milioane lei), MAI (45 milioane lei) și SGG (19 milioane lei).
”Banii provin dintr-un cont deschis la Trezorerie alimentat din privatizările efectuate de-a lungul timpului”, a spus Ialomițianu. El a precizat că nu este vorba despre banii din privatizarea BCR ”care au fost cheltuiți în 2008 pe  plata salariilor și pensiilor”.
Această decizie a Guvernului de a suplimenta fondurile astfel încât proiectele europene să poată fi derulate în continuare vine după ce în 21 iunie Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2. România poate utiliza în perioada 2007 – 2013 fonduri de 19,667 miliarde euro din POR, cărora trebuie să li se adauge o contribuţie naţională obligatorie de 4 miliarde euro.