Globe Trade Centers (GTC) vrea să investească în acest an 200-300 de milioane de euro, atât pentru începerea construcţiei unor proiecte noi, printre care şi un imobil de birouri în Bucureşti, cât şi pentru finalizarea celor aflate în construcţie şi achiziţia de alte proprietăţi.

„În 2010 compania are în plan începerea construcţiei unor imobile de birouri în Varşovia şi Bucureşti, de centre comerciale în Osijek – Croaţia şi Burgas- Bulgaria. Pentru acestea şi pentru finalizarea proiectelor în construcţie şi pentru potenţiale achiziţii de noi proprietăţi, GTC va investi 200-300 milioane de euro pe parcursul anului 2010”, se arată într-un comunicat în care sunt anunţate rezultatele financiare ale companiei în 2009.

Directorul executiv pentru România al GTC, Shimon Galon, a anunţat anul trecut că dezvoltatorul intenţionează să achiziţioneze un teren în nordul Bucureştiului de 10.000 metri pătraţi, pe care ar urma să fie construit un complex de birouri, investiţie de 60 milioane euro.

Galon menţiona atunci că imobilul ar urma să aibă 28.000 de metri pătraţi închiriabili şi că fondurile necesare construcţiei ar putea fi susţinute din capital propriu, în condiţiile în care băncile oferă foarte greu credite.

City Gate închiriată în proporţie de 80%

GTC a finalizat anul trecut complexul de birouri City Gate, cuprinzând două imobile de 44.000 metri pătraţi, amplasate în apropiere de piaţa Presei Libere.

„Imobilele au fost închiriate în proporţie de 80%, în prezent fiind în negocieri avansate închirierea restului de 20%”, se menţionează în comunicat.

Printre chiriaşi sunt Millennium Bank, Romtelecom, Rompetrol, Microsoft şi Hoffman-La Roche.

Venituri din chirii de 96,2 mil. euro

La nivel global, compania a avut anul trecut venituri din chirii de 96,2 milioane de euro, în creştere cu 33,5% faţă de 2008.

Veniturile din vânzarea de locuinţe au crescut cu 42%, de la 42,5 milioane de euro la 60,1 milioane de euro, în urma livrării către cumpărători a apartamentelor vândute în 2008 şi 2009.

După ce în 2008 GTC a raportat un profit de circa 190 milioane de euro, în 2009 dezvoltatorul a anunţat pierderi de aproape 140 milioane de euro, ca urmare a reevaluării în scădere a portofoliului de active. În urma reevaluării, activele au pierdut 172,3 milioane euro din valoare.

Compania GTC, fondată în anul 1994, în Varşovia, este activă în Polonia, Ungaria, Cehia, România, Croaţia, Slovacia, Bulgaria, Rusia şi Ucraina, unde deţine un portofoliu de 2,33 milioane metri pătraţi de spaţii de birouri, retail şi rezidenţial. În România, GTC este cunoscut pentru dezvoltarea şi vânzarea clădirilor de birouri America House şi Europe House, din zona Piaţa Victoriei. GTC a mai dezvoltat în România complexul rezidenţial Rose Garden din Colentina, dar şi patru centru comerciale sub brandul Galleria.

SURSA: Mediafax