Grupul Rompetrol a început pregătirea formalităţilor pentru lansarea ofertei de preluare obligatorie a acţiunilor pe care nu le deţine la Rompetrol Well Services (PTR) şi a solicitat CNVM să extindă termenul pentru depunerea documentaţiei, până la 30 octombrie.

Grupul petrolier a remis miercuri Comsiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o solicitare similară pentru o ofertă de preluare al Rompetrol Rafinare (RRC), operatorul rafinăriei Petromidia.

Rompetrol Well Services este divizia de servicii petroliere la sondă a grupului Rompetrol.

Potrivit unei instrucţiuni a CNVM, acţionarii care deţin mai mult de 33% din capitalul social al unei companii listate trebuie să deruleze o ofertă de preluare a acţiunilor pe care nu le controlează. Instrucţiunea a fost aprobată de CNVM la 22 iunie, iar ofertele de preluare trebuie derulate de acţionarii semnificativi în termen de două luni de la intrarea în vigoare a actului Comisiei, respectiv până la 29 august.

Oferta trebuie derulată şi la schimbarea acţionarului majoritar indirect, cum este cazul la Rompetrol Rafinare şi la Rompetrol Well Services. Grupul deţine 75,32% din acţiunile Rompetrol Rafinare, şi 51% din capitalul Rompetrol Well Services.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut către KazMunaiGaz, în luna iunie, participaţia de 25% pe care o mai deţinea la grupul Rompetrol, iar prin această tranzacţie compania de stat din Kazahstan a ajuns să deţină integral grupul petrolier. În 2007, KazMunaiGaz a cumpărat 75% din grupul Rompetrol, pentru 1,6 miliarde de dolari.

Nerespectarea obligativităţii de a lansa oferte de preluare poate fi sancţionată de CNVM cu amendă de până la 5% din capitalul acţionarilor majoritari, aceştia urmând să fie acţionaţi şi în instanţă, potrivit Comisiei.

Iniţial, reprezentanţii grupului Rompetrol au anunţat că proiectul CNVM privind deţinerile directe şi indirecte ale acţionarilor este un efect al presiunilor grupurilor de interese şi al fondurilor de investiţii, afectate de diminuarea portofoliilor de acţiuni.

Mai mulţi investitori au cerut CNVM să oblige grupul Rompetrol să deruleze oferte de preluare la Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services.

SURSA: Mediafax