CES, conform responsabilului menţionat, se opune ferm măsurilor de austeritate severe adoptate în unele ţări UE, care "scufundă Europa într-o recesiune economică şi distrug modelul social european".

În cadrul acestei zile de "acţiune paneuropeană", în mai multe state din UE, între care Grecia, Portugalia şi Spania, vor avea loc "manifestaţii, greve, mitinguri şi alte activităţi de protest".

În urmă cu o zi în Grecia a avut loc o grevă naţională generală de 24 de ore, motiv pentru care au fost anulate toate cursele aeriene pe aeroporturile elene. Zeci de mii de oameni au luate parte la manifestaţiile de protest împotriva politicilor guvernului de la Atena privind reducerea cheltuielilor publice în schimbul noului împrumut din partea UE şi FMI. Grupuri de tineri demonstranţi au aruncat cu pietre şi sticle cu conţinut inflamabil înspre poliţiştii care au recurs la bastoane şi gaze lacrimogene.

În urma protestelor de ieri din Grecia, circa 107 persoane au fost reţinute, dar numai trei dintre ele au rămas în custodia poliţiei. Şase persoane, între care trei poliţişti, au fost rănite. Unul dintre manifestanţi a decedat din cauza unui atac de cord.
Sursa: Agerpres