UPDATE 9.20  Greva s-a încheiat. Majoritatea trenurilor au plecat din staţii începând cu ora 9.00

UPDATE 8:30

CFR SA a anunţat că "Până la ora 8.00, la nivelul celor 6 regionale  (unde a fost declanşat protestul – n.r), 89 de trenuri nu au fost expediate din staţii".

Angajaţii care au declanşat protestul spontan aparţin de regionalale Bucureşti, Craiova, Cluj; Iaşi, Galaţi şi Constanţa.
"Angajaţii au declanşat un protest spontan, prin încetarea activităţii, din cauza întârzierii cu o zi a plăţii salariului (lichidarea) pe luna decembrie", se menţionează în anunţul CFR SA.


“Conform informaţiilor parvenite la Dispeceratul de circulaţie, în unele zone din ţară se înregistrează stoparea spontană a lucrului. Verificăm care este situaţia şi, în funcţie de prevederile legale, o să intrăm în dialog cu angajaţii pentru a vedea care sunt revendicările. Sperăm ca disconfortul călătorilor să fie redus la minimum. De principiu, trenurile vor intra în gările mari astfel încât să se evite oprirea în câmp”, a declarat directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, la un post privat de televiziune.

Acesta a menţionat că, momentan, nu poate spune câte trenuri au fost oprite, subliniind însă că majoritatea sunt în circulaţie. Directorul CFR Călători a recunoscut că, pe fondul lipsei de lichidităţi de la începutul anului, au fost probleme la plata integrală a salariilor. “În cazul companiei de călători s-au plătit circa 70-75% din salariul aferent lunii decembrie, urmând ca în cursul zilei de azi şi mâine şi la noi şi la Infrastructură să se plătească toată diferenţa de salariu, ţinând cont că vor intra ultimii bani în conturile noastre”, a precizat Roşeanu.

Gheorghe Spânu, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial a afirmat să angajaţii CFR sunt nemulţumiţi că nu au primit marţi salariul aferent lunii decembrie. “Trebuia să primim ieri banii şi nu s-au dat. Văzând că n-au intrat banii, oamenii au decis să oprească lucrul două ore, de la 7.00-9.00. Greva nu a fost discutată, ne-a luat şi pe noi prin surprindere. Lumea e nemulţumită. Ieri am avut multe întrebări şi le-am explicat că momentan administraţia a justificat neplata prin lipsa de bani. La momentul acesta nu avem siguranţa că ni se vor acorda salariile în cursul zilei de azi sau mâine”, a spus Spânu