Greva, iniţiată de sindicate pe fondul negocierilor salariale pentru angajaţii la stat, urmează unei serii de acţiuni de protest ale funcţionarilor publici şi ale celor din serviciile publice care revendică măriri de salarii. Aceste acţiuni se desfăşoară deja de trei săptămâni în Germania, afectând transportul în comun, creşe, spitale şi administraţia publică din toate landurile federale. Până astăzi doar traficul aerian funcţionase fără probleme.

Numai la Frankfurt, unde se află cel mai mare aeroport din Germania, mai mult de 440 de curse – plecări şi sosiri – au fost anulate dintr-un total de 1.300 programate pe ziua de marţi, a indicat operatorul aeroportului Fraport. Cele mai multe din zborurile anulate sunt operate de prima companie a ţării, Lufthansa.

În ambele aeroporturi din Berlin – Tegel şi Schönefeld – sunt în grevă angajaţii companiei Global Ground, care asigură încărcarea şi descărcarea bagajelor din avioane şi reglementează traficul pe aeroport.

În acelaşi timp, mii de persoane protestează pe aeroportul din Munchen, al doilea aeroport ca mărime din Germania, unde greva va dura până la ora locală 12:00. Aici au fost anulate 80 de zboruri. Acţiuni similare de protest se desfăşoară de asemenea pe aeroporturile din Bremen (nord), Koln (vest), Stuttgart (sud), Düsseldorf (vest), Hanovra (nord) etc.

Sindicatele care se află la originea acestor greve cer pentru cele aproximativ două milioane de angajaţi la stat şi din sfera serviciilor o creştere a salariilor de 6,5%. Creşterea minimă pentru fiecare angajat ar trebui să ajungă la 200 de euro. Angajatorii, la rândul lor, ar accepta măriri de salariu doar de 3,3%, însă sindicatele au refuzat oferta. Următoarele negocieri sunt programate pentru 28 şi 29 martie.
Sursa: Agerpres