Așadar, angajații Metrorex sunt nemulțumiți că au rămas fără tichete de masă până la sfârșitul anului. Măsura a venit după ce Executivul a cerut companiilor de stat cu pierderi să reducă din cheltuieli.

Amintim că bonurile se acordă în limita unui plafon anual. Acesta este deja depășit în cazul societăților feroviare de stat.

Angajații Metrorex sunt nemulțumiți că au rămas fără tichete de masă

Un angajat al companiei a explicat că pierderea bonurilor reprezintă o lovitură gravă, în contextul în care jumătatea din salariul său este cheltuit pe tratamente și vizite la medic.

Un alt angajat a spus că bonurile sunt un ajutor important pentru achiziționarea alimentelor. Potrivit altui angajat, pierderea tichetelor reprezintă o scădere de 600 de lei la salariu.

Mai mult, nu se vor mai acorda nici prime. La rândul lor, nu se vor plăti orele de noapte și nici sporul pentru lucrul în condiții speciale.

În acest context, liderii de sindicat cer ca Metrorex și companiile feroviare să fie exceptate de la măsurile de reducere a cheltuielilor. În caz contrar, vor intra în grevă generală.

Premierul a oferit mai multe informații despre reducerea cheltuielilor

Amintim că premierul a oferit anterior mai multe informații despre reducerea cheltuielilor. Potrivit acestuia, statul trebuie să fie primul care face economii, însă nu se vor tăia de la toate sectoarele.

Astfel, autoritățile vor reduce cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Măsura ar fi utilă pentru a ține deficitul sub control și a nu pune în pericol fondurile europene, potrivit premierului.

Mai precis, este vorba despre o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023. Acest demers este necesar în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență.

„Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a spus că legea nu se va aplica în domeniul sănătății. La rândul lor, nici unitățile de învățământ preuniversitar și universitar nu vor fi afectate.