Pentru a evita fuga băncilor în timpul crizei datoriilor, după ce grecii şi-au retras banii din depozitele bancare, banca centrală a adus în ţară miliarde de bancnote de euro de la alte bănci din străinătate, a anunţat publicaţia elenă ‘To Vima’, preluată de Reuters.

Conform sursei citate, din 2010 şi până în prezent grecii au retras de la bănci aproape 72 miliarde de euro. Numai anul trecut, primele cinci bănci greceşti au pierdut depozite în valoare de 37 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro au fost retrase de la EFG Eurobank şi câte 8-9 miliarde de euro de la fiecare din primele trei mari bănci elene: National Bank of Greece, Piraeus şi Alpha Bank.

Temerile că Grecia ar putea renunţa la euro şi reveni la drahmă i-a determinat pe cetăţenii eleni să-şi retragă economiile de miliarde de euro în ultimii trei ani. ‘În timp ce mulţi vorbeau despre lipsa lichidităţilor în economie, numerarul circula (…) aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie’, au declarat pentru ziarul elen oficiali de la Banca Centrală a Greciei.

Banii aflaţi în circulaţie au ajuns la 48 miliarde de euro (62,32 miliarde de dolari), aproximativ un sfert din PIB-ul Greciei, în iunie 2012, de la 20 miliarde de euro înainte de declanşarea crizei, în timp ce în economiile dezvoltate rata normală era de 6-8% din PIB.

Pentru a face faţă cererii ridicate de numerar, Banca Centrală a Greciei a adus în secret bancnote euro de peste hotare şi le-a distribuit instituţiilor de creditare, pentru a evita lipsa de lichidităţi şi o agravare a situaţiei ţării. Banca Centrală a Greciei tipăreşte doar bancnote de 10 euro. Băncile elene au pierdut aproximativ o treime din depozitele lor după declanşarea crizei în 2009 şi au devenit dependente de finanţarea oferită de Banca Greciei.

Dar incertitudinile privind viitorul Greciei în zona euro au scăzut după alegerile din iunie 2012, iar depozitele au revenit la bănci. Datele oficiale publicate luna trecută arată că 10,4 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen. Depozitelor persoanelor fizice şi juridice se ridicau la 160,9 miliarde de euro la sfârşitul lunii ianuarie.

Bancherii greci s-au declarat optimişti că banii vor continua să revină în bănci în lunile următoare, pe fondul îmbunătăţirii situaţiei în Grecia. Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Sursa: Agerpres