Un prim mesaj în acest sens ar urma să fie transmis joi la reuniunea de la Bruxelles a Eurogrup de către ministrul de finanţe al guvernului interimar, Georges Zanias.

Cererea de acordare a unui termen suplimentar de doi ani a figurat în programele tuturor celor trei partide – Noua Democraţie, PASOK şi Stânga Democratică – care s-au aliat miercuri pentru a susţine noul guvern, condus de conservatorul Antonis Samaras.

"Obţinerea unei amânări nu va fi dificilă. Însă aceasta va implica un nou ajutor de 20 miliarde de euro către anul 2015, deoarece Grecia nu va putea reveni pe pieţele internaţionale pentru a se împrumuta", a explicat pentru AFP un fost consilier al lui Lucas Papademos, ex-premierul tehnocrat.

Din 2010, zona euro şi FMI au deblocat două pachete de asistenţă în favoarea Greciei, de 110 miliarde de euro, apoi de 130 miliarde, în plus faţă de o ştergerea a 107 miliarde în creanţe private.

În schimbul acestui ajutor, Atena s-a angajat să revină la echilibrul bugetar până la sfârşitul lui 2014, cu posibilitatea amânării cu un an dacă economia rămâne în profundă recesiune.
Sursa: Agerpres