Cotidianul grec Imerisia informează că ministrul grec de Finanţe, George Papaconstantinou, a avut miercuri o întâlnire cu responsabilii Deutsche Telekom, ocazie cu care ar fi fost convenită o tranzacţie în urma căreia participaţia deţinută de grupul german la OTE va creşte de la 30% la 40%.

"Transferul unei participaţii de 10% din OTE către Deutsche Telekom pentru suma de 410,7 milioane de euro va avea loc înainte de sfârşitul lunii iunie. În plus, în scurt timp vor începe negocieri pentru vânzarea unui alt pachet de 6% din OTE pe care statul grec vrea să-l vândă" scrie Imerisia.

Miercuri, directorul general de la Deutsche Telekom, Rene Obermann, a declarat că grupul său va achiziţiona 10% din OTE dacă guvernul grec va decide să-şi exercite o opţiune de vânzare pentru un astfel de pachet.

În 2008, Deutsche Telekom AG a cheltuit 3,8 miliarde de euro pentru a prelua un pachet de 30% din acţiunile OTE şi dispune, de asemenea, de o opţiune pentru a prelua un alt pachet de 10%, opţiune pe care o poate activa până în luna decembrie 2011. La rândul său, statul grec deţine un pachet de control de 16% la OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est.

Pentru a asigura acordarea noii tranşe de 110 de miliarde de euro de la FMI şi UE, autorităţile de la Atena au decis recent să dea startul privatizărilor şi să pună la punct măsuri fiscale în valoare de şase miliarde de euro pentru a convinge creditorii şi piaţa că ţara poate plăti datoriile fără restructurare. Planul presupune cesiuni în Hellenic Postbank, OTE Telecom şi două dintre porturile cele mai mari ale Greciei.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE Group, deţine 54,01 la sută din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30 la sută din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70 la sută din titluri).
Sursa: Agerpres