Întrebată dacă Atena va obţine o extindere a perioadei de achitare a împrumutului internaţional, Maria Fekter a răspuns: ‘Da. Încă aşteptăm raportul reprezentanţilor FMI, UE şi BCE şi Grecia încă trebuie să pună anumite lucruri în grafic dar vom obţine o extindere fără costuri’. Oficialul austriac nu a dat detalii suplimentare.

Declaraţiile ministrului austriac de finanţe vin după ce premierul elen Antonis Samaras a declarat sâmbătă că Grecia are nevoie de la creditorii săi de un răgaz suplimentar de doi ani pentru a-şi respecta obiectivele bugetare, precum şi de lichidităţi de la Banca Centrală Europeană.

Samaras a afirmat că ţara sa este decisă să adopte noi măsuri de austeritate pentru a putea economisi 11,7 miliarde de euro şi a rămâne în eurozonă, dar că acestea ar trebui să se aplice pe patru ani în locul celor doi ani prevăzuţi. ‘În loc să adoptăm aceste măsuri de 11,7 miliarde de euro în doi ani de zile, ar fi mai bine să le aplicăm începând din acest an până în 2016’, a spus Samaras.

Mai mulţi responsabili europeni şi ai Fondului Monetar Internaţional i-au oferit Atenei, în cadrul reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro desfăşurate vineri în Cipru, motive să spere la un asemenea răgaz.

‘Există mai multe voci care pledează pentru ajustări /de termene/, iar răgazul de timp poate fi considerată o opţiune de luat în seamă’, a afirmat Christine Lagarde, directorul general al FMI.

Grecia se află sub presiune din partea principalilor săi creditori – BCE, FMI şi UE – în vederea realizării unor economii suplimentare de 11,5 miliarde de euro. De aceste eforturi depinde raportul troikăi de creditori, ca şi acordarea unei noi tranşe de ajutor în valoare de 31,5 miliarde de euro, vitală pentru Grecia, care are o nouă scadenţă în noiembrie.
SURSA: Agerpres