Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, consideră că mecanismul convenit joi de statele din zona euro pentru susţinerea financiară a Greciei este viabil, însă nu va fi activat niciodată, transmite Reuters.

„Sunt extrem de fericit că autorităţile din zona euro au găsit o soluţie viabilă. Cred că această soluţie păstrează responsabilităţile guvernelor”, a afirmat Trichet.

Şefii de state şi de guverne din zona euro au căzut de acord asupra înfiinţării unui mecanism de sprijin pentru Grecia, stat împovărat de datorii. Instrumentul de finanţare presupune acordarea, în caz de necesitate, de împrumuturi bilaterale coordonate din partea membrilor uniunii monetare şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Preşedintele BCE consideră că acest mecanism de ajutor nu va fi accesat, iar credibilitatea statului elen se îmbunătăţeşte. Implicarea FMI în susţinerea autorităţilor de la Atena nu afectează independenţa BCE, a adăugat el.

Liderii uniunii monetare au convenit că mecanismul poate fi activat doar ca ultimă soluţie, dacă finanţarea de pe pieţe se dovedeşte insuficientă pentru Grecia. În plus, acordarea împrumuturilor va fi condiţionată de evaluările Comisiei Europene şi BCE.

SURSA: Mediafax