Oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a afirmat că este evident că partenerii europeni ai Greciei nu vor reduce valoarea fondurilor suplimentare dacă al doilea pachet de asistenţă financiară va fi insuficient, dar există ‘alte moduri’ de a rezolva orice deficit de finanţare.

Şi ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, a afirmat vineri că mai este doar un pas până la încheierea unui acord cu creditorii privaţi ai Greciei. ‘Suntem la doar un pas de finalizarea negocierilor PSI (implicarea sectorului privat)’, le-a declarat reporterilor Venizelos, după ce s-a întâlnit cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI.

Oficialul elen a recunoscut că negocierile cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI pentru al doilea program de finanţare, de 130 miliarde de euro, sunt ‘dure’.

Cea de-a treia rundă de negocieri între autorităţile de la Atena şi creditorii privaţi are drept obiectiv ajungerea la un acord vizând schimbul voluntar de bonduri care ar rezulta în ştergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul ar presupune că creditorii privaţi ar accepta o reducere (‘haircut’) de cel puţin 50% a valorii nominale a bondurilor greceşti în valoare de 200 de miliarde de euro pe care le deţin.

În luna octombrie 2011, liderii zonei euro au convenit un al doilea program de finanţare destinat Greciei, în valoare de 130 miliarde de euro, după ce estimările iniţiale potrivit cărora Grecia va putea reveni pe pieţele financiare în luna martie 2012 s-au dovedit mult prea optimiste. Însă acest plan depinde de succesul negocierilor între guvernul grec şi băncile şi fondurile de investiţii creditoare.